Italienske måltider

Dagens første måltid i Italia er en søt og enkel frokost (‘colazione’). Denne består stort sett av kaffe eller te og for eksempel en brioches, et enkelt rundstykke (‘panino’) med syltetøy eller kjeks (‘biscotti’).

Det er først midt på dagen at italienerne starter med seriøs spising. Dagens første varme måltid er lunsjen (‘il pranzo’) som starter mellom klokka tolv og ett og varer til rundt klokka to. Venter du lengre enn det, så kan dagens pranzo være tapt. På det tidspunkt av dagen finner du neppe noe annet enn det en snackbar kan tilby, og knapt nok det. Mellom klokka to og fire er det meste av butikker og spisesteder stengt. Dagens andre varme måltid er middag (‘cena’). Den serveres fra klokka sju på kvelden på restaurantene, men det er kun turister som starter så tidlig. Italienere kommer til cena mellom klokka åtte og ni på kvelden.

Et italiensk varmt måltid starter gjerne med en forrett (‘antipasto’) som kan være en salat, en suppe, en tallerken spekemat eller små ristete loffskiver (‘crostini’) med forskjellig pålegg. Den første hovedretten (‘primo piatto’) er som oftest en av et utall pastaretter, men kan også være en suppe eller en risrett. Den andre hovedretten (‘secondo piatto’) er enten kjøtt (‘carne’) eller fisk (‘pesce’), husk å bestille tilbehør (‘contorni’) dersom du vil ha salat, grønnsaker og/eller poteter til hovedretten. Måltidet avsluttes så med enten ost (‘formaggio’) eller dessert (‘dolce’) eller begge deler, og om man ønsker en kaffe blir den vanligvis servert etter desserten. I alle faser av måtidet serveres vin og vann, mens en til kaffen kan få servert en grappa, en cognac eller en brandy.