Stenovnen

IMG_7102I stenovnen kan det stekes pizza og brød på ekte italiensk vis. Her er en enkel forklaring på hvordan den brukes.

Regn med at ovnen vil trenge 2-3 timer for å bli varm nok for å steke pizza. Hvis du skal steke brød bør du varme opp ovnen dagen før.

Slik går du fram:

Løft vekk døren til ovnen, den brukes ikke når det er tent i ovnen.

IMG_7112Tøm/fei ut eventuell aske i ovnen. Vi oppfordrer til å rengjøre ovnen etter bruk, så den enkelt kan brukes av nestemann.

Tenn et bål ca midt i ovnen, og hiv på rikelig med ved. Ved finner du i vedkjelleren under Store Tornaia, eller i rommet under selve ovnen. Fjern gjenstander som ligger i døråpningen, da de kan ta fyr.

Fortsett å fyre til vegger og tak inne i ovnen får en hvitaktig farge. Da er ovnen varm nok. Dette kan ta 2-3 timer avhengig av hvor mye man fyrer. Fyrer man mye og lenge vil man få en varm ovn som er varm lenge.

Vent til bålet er blitt til glør. Så bruker du et egnet redskap, som du finner i vedkjelleren, til å skyve bålet/glørene til side. Nå er ovnen klar til bruk. IMG_7127

Andre tips til pizzalaging:

I vedkjelleren er det også en pizzaspade. Ha litt mel på spaden for at pizzaene ikke skal sette seg fast. Det anbefales å brukes durum hvetemel (på italiensk «farina di grano duro» eller «semola di grano duro») til dette, fordi det brenner på en høyere temperatur.

Det krever litt teknikk å få pizzaene inn og ut riktig, det kan være lurt å ha laget noe ekstra deig første gangen så man kan prøve og feile litt.

IMG_7157Det er vanlig å steke pizzaen i to omganger. Først stekes pizzabunnen alene for at den skal bli lettere å jobbe med. Det går også an å steke den med tomatsaus om det ønskes. Når bunnen er blitt litt fast, tas den ut ut og man legger på tomatsaus, ost og annet ønsket fyll. Man kan steke i flere omganger hvis noe av fyllet må stekes mer enn det andre.

Vær opmerksom, pizzaene skal ikke ligge inne veldig lenge før de blir svidde.

Å lage pizza er gøy i alle aldre. Små barn bør holdes unna selve ovnen, men de kan gjerne være med å bestemme hva som skal være på pizzaene.
IMG_7143 IMG_7160 IMG_7161 IMG_7166